ads2

ads3

Ayam Masak Rempah Kering

Ayam Masak Rempah Kering. Biarkan mendidih dan sedikit pekat. Kalau guna blender kering, blend sikit2 ye sebab kalau masuk semua takut tak muat.

AYAM MASAK CILI KERING ALA2 CINA MUSLIM SEDAP DAN MUDAH
AYAM MASAK CILI KERING ALA2 CINA MUSLIM SEDAP DAN MUDAH from www.qaseyhoney.com

Tumis hirisan bawang besar, rempah empat sekawan dan daun kari sehingga naik bau. Tumiskan cili kisar, bawang merah dan bawang putih sehingga harum. Perapkan ayam bersama sos tiram, kicap manis, sedikit garam, serbuk lada sulah dan telur.

Ayam masak merah biasa dijadikan lauk untuk nasi putih mahupun nasi lemak. Kalau guna blender kering, blend sikit2 ye sebab kalau masuk semua takut tak muat. Goreng separuh masak ayam dengan garam.

Setelah layu, masukkan daun kari. Kamu juga bisa menggunakan bawang, seledir,. Kemudian, letakkan rempah kari daging.

Gorengkan Daun Kari Sekejap Dan Angkat (Untuk Hiasan).


Kemudian masukkan lada kering yang dikisar dan rempah kari daging&ayam, digaul sebati dan masak hingga pecah minyak. Dada ayam filet bisa dimarinasi basah menggunakan campuran air dan garam agar tidak kering saat dimasak. Perap ayam dgn bhn kisar, tepung jagung, tepung beras dan daun kari selama 1 jam.

Goreng Lg Hingga Kering Sedikit Dan Masukkan Sedikit Air, Masak Hingga Pecah Minyak.


Lalu test rasa, angkat sajikan dengan nasi hangat. Tambah air panas jika perlu. Ayam masak kari kering my style 1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil sedikit garam dan serbuk kunyit goreng ayam 1/2 masak ~ biar lembut jer, tak perlu sampai garing.

Bagi Jahe Dan Kunyit, Pastikan Untuk Memilih Yang Berkulit Tipis, Halus, Serta Tidak Berkerut.


Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Apabila ayam telah masak, alih dan segera masukkan kedalam mangkuk berisi air batu tadi. 5 cara membuat kaldu ayam bening, buang air rebusan pertama;

Rasanya Gurih Sedap Dengan Remahan Yang Renyah Enak.


(kulit ayam memang ku buang tiap kali memasak. Rebus tulang ayam dengan rempah. Masak hingga ayam masak dan juga kuah pekat.

Sila Rasa Dulu Sebelum Masukkan Garam Sebab Kicap Dan Sos Tiram Dah Masin.


Goreng ayam sehingga separuh masak lalu angkat dan toskan minyak. Masukkan 1/2 cawan air dan air asam jawa. Setelah layu, masukkan daun kari.

LihatTutupKomentar

ads1

close