Resepi Biskut Kacang Mazola Chef Liza. 400g kacang tanah yang disangai dan dibuang kulit. Resipi biskut mazola azlina ina minyak masak mazola yang di hasilkan dari minyak jagung.
370 ml minyak jagung mazola; Canai 1/2 cm, terap dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan hias dengan kacang tanah. Buat sekarang juga dan nikmati camilan biskut mazola yang nikmat.
Kalau anda nak letak kacang pun boleh. 350 gm coklat masakan (nina guna yang timbang je, takde brand) 4 sudu besar marjerin pelangi, (nak guna butter pun boleh) *double boiler kan coklat & marjerin (nina cairkan atas periuk pengukus) 3 biji telur. Resepi asam pedas ikan kerisi
Untuk sapuan di bahagian atas , satu biji kuning telur dicampur dengan sedikit serbuk pewarna kuning. 1 kuning telur, sedikit susu cair dan sedikit minyak mazola. Kuning telur dicampurkan sedikit pewarna kuning.
Ada Yang Panggil Biskut Mazola.
• 1 cawan kacang tumbuk. Masukkan semua bahan kecuali minyak. Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
Oleskan Loyang Dgn Sedikit Margerin.
Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar. Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega. • (untuk mendapatkan hasil kacang tumbuk, kacang tanah hendaklah digoreng tanpa minyak dan dibuang kulitnya serta ditumbuk / dikisar.
Biarkan Biskut Atas Dulang Sehingga Suam, Baru Dialihkan Kerana Biskut Agak Rapuh Semasa Panas.
Kompius sb sya tak pernah lagi beli. 1/8 sudu teh serbuk penaik. • 1 ½ cawan tepung gandum (diayak ) • ½ cawan tepung jagung.
Untuk Resepi Biskut Kacang Hijau Ni, Ada Yang Menggunakan Minyak Jagung Dan Tepung Kacang Hijau Dalam Adunan, Tapi Saya Menggunakan Mentega Dan Kacang Hijau Yang Bergaram Dan Di Blender Menjadi Seperti Tepung.
Bentukkan dengan sudu sukatan 1/2 sudu makan. 500 gram tepung gandum cap. 200gm kacang tanah yang telah dikisar halus (kacang dibasuh, kemudian digoreng tanpa minyak, dibuangkan kulitnya, seterusnya dikisar sehalusnya) minyak mazola secukupnya.
Letak Biskut Dalam Cawan Kertas Dan Bakar Pada Suhu 170C Selama 35 Minit.
Resepi biskut raya chef liza daisy; Jika sudah dekat raya mesti ramai ibu yang membuat biskut raya. Biskut mazola memang sedap kerana bahan utamanya ialah kacang yang dikisar halus.