ads2

ads3

Pulut Pagi Kelantan

Pulut Pagi Kelantan. Ada yang membungkus pulut ini bersama sambal dan inti kelapa sira manis.satu kuih tradisi di kelantan yang sering menjadi pilihan orang kampung untuk sarapan pagi. Kukus selama 15 ke 20 minit.

12 Things I Love in Kota Bahru, Kelantan missyblurkit
12 Things I Love in Kota Bahru, Kelantan missyblurkit from www.missyblurkit.com

Pulut pagi ialah pulut yang dimasak dengan gula melaka / nise untuk sarapan pagi. Kelapa puteh yang dicampur garam. Tanak/kukus pulut seperti biasa dengan air serta daun pandan paras2 air lebih sedikit dari tenggelam pulut.

For 1000 more recipe vid. They are mixed evenly before eating. Rendam pulut dalam 1/2 jam ke 2 jam sebelum dikukus.

Ni la rupa pulut pagi dalam daun pisang tu. Campuran gula melaka dan gula menampahkan manis terhadap rasa pulut ini. Guntingkan daun pandan, jika suka.

Kepada Yg Nak Buat Pulut Kuning, Boleh Taburkan Serbuk Kunyit Dan Gaulkan.


Pulut pagi kelantan kenapa panggil pulut pagi?.hehehe, sebab di kelantan biasanya kami makan pulut ni waktu pagi sebagai sarapan. Tapi zaman milenium macam sekarang ni tak kira pagi petang siang malam ada dijual pulut ni.always available!! Dipanggil pulut pagi sebab makan waktu pagi kot.

Sebagai Anak Kelantan, Pastinya Ia Adalah Salah Satu Makanan Sarapan Pilihan Saya.


1 sudu besar air kapur. #resepimudahsedap #stepbystep #sukatanmudah #dapurberasaputube resepi pulut lepa kelantan**2 cwn beras pulut (rendam 3 jam)/ 2 cup of glutinous rice**2 cwn s. Tanak/kukus pulut seperti biasa dengan air serta daun pandan paras2 air lebih sedikit dari tenggelam pulut.

Pulut Bakar Kelantan Is A Kind Of Blank That Is Wrapped In Banana Leaves And Baked In A Circular Shape On The Coals Fire.delicious Eaten Hot And Normally Sold In Most Shops And Markets As Breakfast.there Is Also A Pulut Wrap With Coconut Sauce And Stuffing Sweet Sira.the Taste Is Different From The Version Terangganu With Aroma Of Cloves And Halba.


Ia juga dimakan dengan kelapa parut menambahkan lagi rasa kesedapan sarapan ini. Pagi tadi pak man sarapan dengan pulut pagi. Rendam pulut dalam 1/2 jam ke 2 jam sebelum dikukus.

1 Cawan Kelapa Parut Putih + Sikit Garam.


Pulut rice is mixed with siam rice, boiled along with pandan leaves. Juadah ni masak akan dipanggil pulut pagi walaupun kita makan waktu tengahari,. Selepas direndam, gaulkan dgn sedikit garam.

Kukus Selama 15 Ke 20 Minit.


Kelapa puteh yang dicampur garam. Gula 1 sudu besar (optional) daun pandan 3helai. Bahan bahan pulut pagi2 cawan beras pulut2 1/2 keping nise atau gula melakakelapa parut yg di gaul dgn garam#pulutpagi #pulutikankering #pulutpanggang #pulut.

LihatTutupKomentar

ads1

close