ads2

ads3

Resepi Pajeri Terung Tanpa Kerisik

Resepi Pajeri Terung Tanpa Kerisik. Lebihkan sedkit gula kerana pajeri adalah kari terung yang berkuah lemak manis. Rahsia kesedapan pajeri terung ini adalah pada beberapa bahan yang digunakan dan cara memasak.

Resepi Pajeri Nenas Cik Nom Resepi Tart Nenas Gulung
Resepi Pajeri Nenas Cik Nom Resepi Tart Nenas Gulung from itstifftys.blogspot.com

Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir. Di kelantan, pajeri adalah sejenis masakan yang menggunakan kuah air, bukan kuah santan. Makan dengan nasi putih panas panas, memang sedap sangat.

Tapi che mat cuma pernah buat dan pernah makan pajeri nenas dan terung sahaja, yang lain2 tu tak pernah lagi. Lebihkan sedkit gula kerana pajeri adalah kari terung yang berkuah lemak manis. 3 biji terung panjang, potong dan belah 2, jangan putus.

Kalau boleh guna terung yang bersaiz kecil atau sederhana untuk dapat hasil yang cantik. Siang tadi che mat bikin paceri nanas, ada yang panggil pajeri, tapi ia benda yang sama cuma ejaan berbeza. Pajeri terung belah empat rahsia arwah emak.

Sebab Terung Dibelah Empat Supaya Segala Rempah Ratus Cepat Meresap Ke Dalam Terung.


3 biji terung panjang, potong dan belah 2, jangan putus. Itu lah untungnya ada kemudahan teknologi, dapur tanpa sempadan di mana kita boleh berkongsi kongsi resepi. Masak sehingga kuah menjadi pekat.perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

Santan Yang Digunakan Sedikit Sahaja.


Selamat bertemu kembali di bulan november. Tapi che mat cuma pernah buat dan pernah makan pajeri nenas dan terung sahaja, yang lain2 tu tak pernah lagi. ¼ biji kelapa, dibuat kerisik.

Lebihkan Sedkit Gula Kerana Pajeri Adalah Kari Terung Yang Berkuah Lemak Manis.


3 cawan santan sederhana pekat (tambah lg kalau rasa tak cukup) 1 inci kulit kayu manis. Resepi pajeri terung yang lazat dari utara. Masukkan santan, air asam jawa dan garam serta gula merah.

Kacau Supaya Rempah Tidak Melekat Pada Periuk.


Selain nanas, terung paling biasa dimasak paceri. Tambah air sedikit sahaja supaya tumisan tidak terlalu pekat atau ikut lah nak berkuah lebih. Bahan untuk di tumbuk halus:

Dapat Makan Pajeri Terung Dengan Nasi Panas Ni Memang Sedap.


Rahsia kesedapan pajeri terung ini adalah pada beberapa bahan yang digunakan dan cara memasak. Jangan jadi seperti kari terung. Paceri satu hidangan pelengkap untuk nasi minyak atau nasi briyani.

LihatTutupKomentar

ads1

close