ads2

ads3

Cara Buat Ikan Masin Jeruk

Cara Buat Ikan Masin Jeruk. Jika dibeli kebanyakannya menggunakan bahan pengawet supaya jeruk yang dihasilkan tahan lama. Kemudian keringkan dibawah cahaya panas terik selama 2 jam.

Video cara membuat Ikan Gurame Asam Manis TOPWISATA
Video cara membuat Ikan Gurame Asam Manis TOPWISATA from www.topwisata.info

#2 resepi ikan terubuk masin masak. Cara membuat ikan tenggiri jeruk. Cara membuat ikan masin boleh dikatakan lebih kurang sama dengan cara buat jeruk buah cuma yang membezakannya adalah garam digunakan untuk menjerukkan ikan.

Telur dicuci dan dilap bagi membuang kotoran dan debu pada permukaan kulit telur. Bila teringin nak makan ramai yang pilih untuk beli jeruk ikan masin ini tapi ada rasa ragu ragu sama ada produk buatan muslim atau tidak, selain was was dengan tahap kebersihan semasa pembuatannya. Ikan masin merupakan salah satu makanan kegemaran orang malaysia.

Goreng ikan bilis sampai garing.angkat 4. “ini kerana cara proses ikan masin dalam kuantiti banyak di kilang jauh berbeza ketika buat di rumah dengan jumlah sedikit. Sesuai disediakan untuk hidangan keluarga.

Ambil Ikan, Celupkan Dalam Bekas Berisi Cuka.


1 genggan ( 1/4 cawan nasi sejuk) 1/4 cawan air masak sejuk. Ikan masin merupakan salah satu makanan kegemaran orang malaysia. Kemudian keringkan di bawah cahaya panas terik selama 2 jam.

Belakangan Nasi Daun Jeruk Juga Populer, Sering Dijual Di Nasi Kotak Bersama Lauk Ayam Atau Ikan Goreng.


Assalammualaikum cara membuat ikan masin kembung cara sy. ½ kg sayur maman segar. Goreng ikan bilis sampai garing.angkat 4.

#2 Resepi Ikan Terubuk Masin Masak.


Bahan² ikan kembung garam cara penyediaannya buang insang dan perut ikan terlebih. Senangin mahal, harga lebih kurang tenggiri. Kemudian letak dalam bekas atau botol yang sesuai.

Rupanya Nak Buat Sendiri Jeruk Ikan Masin Terutamanya Ikan Masin Tenggiri Ini Tidak Susah Sangat.


Apa kata anda buatnya sendiri di rumah dan boleh juga guna ikan lain selain tenggiri. Makan dengan nasi panas atau lauk kari memang layan. Cuma kita nak beli atau tidak saja sebab takut ada yang kurang yakin dengan cara membuatnya.

Ikan Tenggiri (Nak Guna Gelama Atau Senangin Pun Boleh.


Cuma bekas tempayan tu mahal kat sini. Ini penting untuk proses pengeringan sempurna air dari badan ikan. Saya tak pernah janji nak bagi resipi ikan jeruk ni sebab saya berniaga.

LihatTutupKomentar

ads1

close