ads2

ads3

Kuih Buah Rotan

Kuih Buah Rotan. 4 cwn tepung pulut 1 cwn santan 1/2 cwn gula halus sebiji cara : Video tiktok daripada mohd shafiq (@shafiquecute_official):

Cara untuk membuat Kuih Buah Rotan / Bijan sebagai snek
Cara untuk membuat Kuih Buah Rotan / Bijan sebagai snek from my-resepi.com

Kuih buah rotan / buah bidaran. Walaupun untuk membuatnya mudah, namun jika tidak kena cara, bimbang bahagian dalamnya tidak masak. Basuh dahulu bijan dan tapis.

Masukkan dalam santan dan gula pasir. Kuih buah rotan atau juga dikenali sebagai kuih redan atau keciputan merupakan sejenis kuih tradisional melayu yang dibuat daripada tepung pulut dan telur.ia kemudian dibentuk bulat dan disalut dengan bijan sebelum digoreng dengan minyak masak menggunakan api serdahana perlahan sehinga ia kekuningan dan di angkat, sedia untuk dihidangkan. Kuih buah rotan banyak dihasilkan dan dijual di malaysia.

Mengunyahnya memang krap krup lah bunyinya. Ia lazimnya banyak ketika musim hari perayaan dan tidak dijual secara harian. Tambah aje kudapan dan snek raya yang sedap ni.

Kuih Buah Rotan Cute #Myfoodie #Viral #Trending #Cute.


Tepung pulut (ikut suka hati la nak banyak mana.klau nak. Kuih buah rotan / buah bidaran. Insyaa allah, jadi lah nanti hasil kuih buah rotan anda.

Baca Di Link Baru :


500 gram tepung pulut 1/2 biji kelapa 4 sudu besar gula pasir 1 biji telur biji bijan halus 1 sudu besar esen ros (x letak). 1 sudu besar tepung beras. Kuih gunting dan buah rotan, ni dia dua kudapan tradisional yang sedap dikunyah di musim syawal ini.

The Round Dough Is Coated In Sesame Seeds And Fried In Oil Till Golden Brown, Giving It That Satisfying Crunch.


Kuih buah rotan / redan mari sama2 kita buat sebelum raya menjelma.testing.testing. Kuih buah rotan atau juga dikenali sebagai kuih redan atau keciputan merupakan sejenis kuih tradisional melayu yang dibuat daripada tepung pulut dan telur.ia kemudian dibentuk bulat dan disalut dengan bijan sebelum digoreng dengan minyak masak menggunakan api serdahana perlahan sehinga ia kekuningan dan di angkat, sedia untuk dihidangkan. 4 cwn tepung pulut 1 cwn santan 1/2 cwn gula halus sebiji cara :

Kuih Ini Tidak Mempunyai Inti, Berlainan Dengan Kuih Bom/Bijan.


Kuih buah rotan atau juga dikenali sebagai kuih redan atau keciputan merupakan sejenis kuih tradisional melayu yang dibuat daripada tepung pulut dan telur.ia kemudian dibentuk bulat dan disalut dengan bijan sebelum digoreng dengan minyak masak menggunakan api serdahana perlahan sehinga ia kekuningan dan di angkat, sedia untuk dihidangkan. Gaul semua bahan sehingga sebati. Kalau nak cuba buat sendiri masa raya nanti, anda boleh salin resepinya di bawah.

Bahan Pun Mudah Untuk Didapati.


Ramai yang sukakan buah rotan kan? Masukkan dalam santan dan gula pasir. Sedap bila terasa gigitan bijan dan kerangupannya.

LihatTutupKomentar

ads1

close