ads2

ads3

Ayam Masak Hijau Thai

Ayam Masak Hijau Thai. Tuang santan cair, masukkan daun limau purut dan masak hingga ayam empuk. Resipi ayam masak thai padu & kaw.

Pin on Citarasawan
Pin on Citarasawan from www.pinterest.com

Bubuh daun selasih dan kacau, kemudian alihkan kedlm mangkuk atau pinggan hidang dan hiaskan dgn taburan daun ketumbar. Kalau sediakan dalam kuantiti yang banyak pun boleh dan masukkan kedalam peti sejuk. Tambahan pula kari ayam hijau ala thai ini rasanya sedap kombinasi rasa aneka rempah.

Resepi ayam masak hijau ni merupakan resepi. Hari ni menu kari hijau thai untuk dinner. 1 biji bawang besar 4 ulas bawang putih 6 tangkai cil padi hijau 4 pokok daun ketumbar (kisar bersama akarnya)

Langkah pertama mestilah sediakan dulu pesnya. Goreng tak perlu lama dan garing. Renihkan selama 5 minit lagi.

Untuk Kari Hijau Thai :


Langkah pertama mestilah sediakan dulu pesnya. Kalau sediakan dalam kuantiti yang banyak pun boleh dan masukkan kedalam peti sejuk. 1 chicken (1000 gr) 250 ml thin coconut milk (santen cair) masak hijau paste (see recipe) 200 ml thick coconut milk (santen asli) salt to taste cara membuat:

Kacau Dan Masak Hingga Sayur Sedikit Layu.


2.kemudian masukkan hirisan bawang dgn daun limau purut. Masukkan pes kari hijau thai, tumis hingga naik bau. Panaskan 4 camca besar minyak dalam periuk, tumis serai hingga harum, masukkan pes rempah secukupnya (che mat guna semua sekali).

2 Sudu Besar Sos Cili;


Resipi ayam masak thai padu & kaw. Jika nak guna hanya campurkan dengan santan dan terus masak sahaja. Sudu besar minyak masak (untuk menumis) • chicken ribs (dipotong dadu) • biji terung (dipotong dadu) • daun selasih (saya guna daun kemangi) • santan • sudu besar garam • biji cili hijau • biji cili padi (jika suka pedas lebihkan) 1jam.

Gaul Rata Dan Masak Hingga Ayam Kecut.


Bahan b (kisar) 3 ulas bawang merah. Heat in a wok the santen cair and mix in the masak hijau. Renihkan selama 10 minit atau sehingga ayam empuk dan masak.kemudian masukkan sos ikan, gula, daun limau perut dan cili hijau.

Tuang Santan Cair, Masukkan Daun Limau Purut Dan Masak Hingga Ayam Empuk.


Resepi sambal hijau ini pun memang mudah sebab tak gunakan banyak bahan. 1) cuci bersih bahagian ayam, kunyit dan garamkan. Azie 11/01/2019 ayam featured lauk pauk masakan thai.

LihatTutupKomentar

ads1

close