ads2

ads3

Ketam Goreng Tepung

Ketam Goreng Tepung. Bersihkan ketam potong kepada dua bahagian, goreng dengan tepung jagung. Kemudian kukus ketam hingga 3/4 masak.

Ketam Goreng Tepung Umi's Cup Cake
Ketam Goreng Tepung Umi's Cup Cake from umiscupcake.blogspot.com

Bila sudah masak, celup isi ketam ke dalam air ais dalam 20 saat. Jika nampak kering sangat pada jejari ketam, boleh renjis2kan dengan air supaya tepung melekat, saya tak buat pun. Kukus ketam hingga 3/4 masak.

Masukkan garam, tepung ubi dan tepung gandum, uli hingga bergaul sempurna dan tidak lekat di tangan timbang doh seberat 40 gm setiap satu bulatkan dan leperkan bentukkan lubang bulat di tengah setelah siap, goreng terendam dalam minyak yang sederhana panasnya hingga kuning keemasam angkat dan toskan minyaknya biarkan sejuk. Sepit ketam 6 sudu besar tepung jagung 3 sudu besar tepung beras serbuk kunyit serbuk lada putih / pepper sebiji telur sedikit garam. Bersihkan ketam potong kepada dua bahagian, goreng dengan tepung jagung.

Gaul rata lps tu masukkan ketam. Gaul hinnga sebati bersama cili padi dan daun kari tadi. Ketam masak lemak cili padi;

Masakan Ketam Yang Biasa Dihidangkan Ialah Ketam Bercili, Ketam Kari, Ketam Goreng Dan Lainnya.


Goreng ketam ke dalam minya yang panas sehingga sedikit garing atau 80% masak. Dalam kuali berasingan, panaskan mentega dan masukkan daun kari serta cili padi. Tgh berendam lam koli mak aku,hihi.time goreng nih,ketam nih cam mengembang jer.

Angkat Ketam Yang Dah Digoreng Dan Ketepikan.


2 sudu besar tepung jagung; So bila nak mkn nanti senang sikit. Kemudian masukkan susu cair dan gula secukup rasa.

Bila Sudah Masak, Celup Isi Ketam Ke Dalam Air Ais Dalam 20 Saat.


🙂 resepi ini disediakan dengan kerjasama saji malaysia. (kulit murtabak) 4 cawan tepung gandum 1 biji telur 1 sudu besar susu pekat manis 2 sudu besar marjerin air+ garam (. Teringat pulak seafood2 goreng tepung dekat pasar malam cameron highland tu.

Sotong Goreng Tepung Yang Rangup;


Kemudian kukus ketam hingga 3/4 masak. Udang belon ala thai 4 bahan; 1 sudu makan tepung beras 1 sudu makan tepung gandum 3 helai daun limau purut 5 biji cili padi (dipotong kecil) 1 biji telur 1 sudu makan mentega 2 cawan minyak masak untuk menggoreng cara membuatnya:

Tumis Bwg Putih Hingga Garing.


Masukkan tepung beras & tepung jagung ke dalam beg plastik. Masukkan kuning telur masin yang dah dilecek kedalam kuali. Dengan 4,000 sangkar ternakan sedia ada, dia hanya mampu mengeluarkan sekitar 500 hingga 800.

LihatTutupKomentar

ads1

close