ads2

ads3

Resepi Kuih Talam Pandan Azlita

Resepi Kuih Talam Pandan Azlita. Berdasarkan feedback, memang ramai yang dah mencuba resepi ini. Bila disemak balik, rupanya saya pernah membuat kuih talam pandan menggunakan resepi yang sama di sini.

KUIH TALAM PANDAN (PANDAN TRAY CAKE) YouTube
KUIH TALAM PANDAN (PANDAN TRAY CAKE) YouTube from www.youtube.com

Resepi tepung talam gula merah (manis dan berlemak) tepung talam gula merah ini adalah kuih yang sangat senang untuk didapati di pasar malam berhampiran dengan rumah kita. Telah lama saya dok menelek nelek resepi kuih tradisional kkida ni yang dia pelajari dari bonda mertua. 400 ml santan, 1 butir kelapa.

Masak sekejap dgn api sederhana, kacau. Tapi mak ita macam biasa cukup cerewet bab kuih tradisional. Kuih talam tidak memiliki bentuk khusus atau bentuk tertentu kerana bentuknya akan mengikut bentuk talam yang digunakan sama ada berbentuk bulat, segi empat sama atau segi empat tepat.

1/2 cawan tepung beras 2 1/2 cawan santan pekat 1/2 sudu teh garam Keluarkan acuan dr oven dan masukkan adunan kuih, taburkan bijan jika suka dan bakar selama 45 min. Masak sekejap dgn api sederhana, kacau.

Garam Untuk Lemak, Ikut Rasa Sendiri;


Memang membantu kita membuat keputusan resepi mana yang mahu diambil. Panaskan air kukusan sampai mendidih. Berdasarkan feedback, memang ramai yang dah mencuba resepi ini.

Keluarkan Acuan Dr Oven Dan Masukkan Adunan Kuih, Taburkan Bijan Jika Suka Dan Bakar Selama 45 Min.


Tujuannya untuk mengelakkan air bertakung di permukaan kuih. Kuih talam pandan atau dipanggil kuih tepung talam antara kuih tradisional yang sangat popular. Semasa mengukus lapisan bawah dan atas, setiap 10 minit buka penutup kukus dan lapkan air yang terdapat di penutup kukus.

Tepung Talam Pandan Lemak Manis.


Sebenarnya dah lama ita tak buat kuih talam. 400 ml santan, 1 butir kelapa. Berdasarkan maklum balas, memang ramai yang dah cuba memasak ini.

Balutan Jangan Terlalu Ketat Agar Isi.


Kuih talam tidak memiliki bentuk khusus atau bentuk tertentu kerana bentuknya akan mengikut bentuk talam yang digunakan sama ada berbentuk bulat, segi empat sama atau segi empat tepat. Lenserkan acuan dgn minyak dan bakar sekejap dlm oven. Manakala bawahnya dilapisi oleh jus pandan, rasanya manis dengan tekstur yang kenyal.

Dulu Pernah Dibuat Sekali Tapi Kejadiannya Hancuis Walaupun Rasanya Sedaaap.


Kalau dekat rumah, hari hari saya boleh hantar. Ingatkan ada tetamu nak datang, ingatkan ada mengaji juga. Caranya tetap sama iaitu dikukus dan mempunyai dua lapisan.

LihatTutupKomentar

ads1

close